Sałatka z "orzeszkami" z ciecierzycy, kuskusem i tuńczykiem

Sałatka z "orzeszkami" z ciecierzycy, kuskusem i tuńczykiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • rukola

    100 gramów
  • cieciorka konserwowa

    1 puszka
  • olej

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • papryka słodka mielona

    1/4 łyżeczki
  • tuńczyk w sosie własnym

    1 puszka
  • kus-kus

    1/4 szklanki
  • pomidorki koktajlowe

    20 sztuk
  • cebula czerwona

    1/2 sztuki

Składniki na dressing:

  • oliwa z oliwek

    4 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • pieprz czarny mielony

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciecierzycę odsączyć z zalewy i dokładnie osuszyć. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, skropić olejem i posypać solą i papryką. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 20 minut, aż ciecierzyca zarumieni się i będzie miała chrupiącą skórkę. Lekko przestudzić. Kuskus zalać gorącą, lekko osoloną wodą w proporcji 1:1. Przykryć i odstawić do napęcznienia. Gotową kaszę wystudzić. Na talerzu ułożyć rukolę, pokrojoną w piórka cebulę, odsączonego tuńczyka, pomidorki koktajlowe. Posypać ziarnami ciecierzycy i kuskusem. Składniki dressingu połączyć. Sałatkę polać dressingiem i podawać od razu po przygotowaniu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ela15

17.09.2016 11:41
bardzo apetycznie wygląda

Róża1

14.09.2016 09:28
ciekawe połączenie :-)

Klausia

07.09.2016 11:36
Ta ciecierzyca w środku ma być miękka?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat