Przepis i sposób przygotowania na: Niemiecka sałatka ziemniaczana
Niemiecka sałatka ziemniaczana, czyli "Kartoffelsalat" to popularne danie kuchni niemieckiej i austriackiej. Sałatkę ziemniaczaną robi się z ugotowanych ziemniaków pokrojonych w kostkę, pokrojonej cebulki. Część przepisów zawiera boczek, bekon lub kiełbasę. Sos do ziemniaczanej sałatki przygotowuje się na bazie octu jabłkowego, bulionu, musztardy. Ta sałatka ziemniaczana pełni rolę przystawki lub dodatku do mięsa, w tym także mięs z grilla. Sałatka ziemniaczana to w Niemczech i Austrii jedno z najbardziej popularnych dań serwowanych na grillach, festynach czy piknikach. Każdy region ma swoją wersję sałatki ziemniaczanej. Kartoffelsalat ma różne warianty smakowe, np. bardziej kwaśny lub słodki oraz wzbogacana jest różnymi dodatkami: szczypiorkiem, ziołami, ogórkami kiszonymi lub rzodkiewką.
Kroki postępowania
Dodać pokrojoną w średniej wielkości kostkę cebulę. Jeśli wolisz łagodniejszą wersję, użyj cebuli czerwonej. Innym sposobem na złagodzenia smaku surowej cebuli jest zalanie na chwilę wrzątkiem pokrojonego warzywa.
Przygotować sos: połączyć śmietanę z majonezem, octem winnym i jogurtem naturalnym. Dokładnie wymieszać. Odstawić na chwilę.
Ostudzone ziemniaki pokroić w półplasterki i dodać do reszty składników.
Dodać sos oraz posiekany szczypiorek. Wymieszać delikatnie całość. Przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Schłodzić przed podaniem.
Smacznego :)