Przepis i sposób przygotowania na: Spanakopita
Kroki postępowania
Nagrzać piekarnik do 180°C.
Na spodzie blaszki ułożyć wzdłuż 3 arkusze. Pierwszy i ostatni powinny tworzyć luźno zwisający kilkucentymetrowy brzeg, a środkowy wypełniać całe wnętrze. Czyli każdy następny arkusz powinien najeżdżać na poprzedni. 1 arkusz znów wyłożyć na środku (gwoli prawdy ten arkusik wylądował jako pierwszy na samym spodzie, ale łatwiej mi było to tak opisać ;) - bo w tym wszystkim to to jest najtrudniejsze). 2 kolejne ułożyć w poprzek tak, aby lekko zachodziły na siebie na środku. W tym momencie ze wszystkich stron powinniśmy mieć nadmiar ciasta.
Wersja z ciastem francuskim:
Zamiast masła potrzebne będzie jeszcze 1 jajko.
Nagrzać piekarnik do 200°C.
Ciasto francuskie rozwałkować na prostokąty nieco większe niźli forma. Oddzielić żółtko od białka. Odrobinę białka roztrzepać widelcem. Na wyłożonej pergaminem blaszce rozłożyć arkusz ciasta francuskiego i posmarować białkiem. Wyłożyć nadzienie, przykryć kolejnym arkuszem ciasta, wpychając delikatnie brzegi do środka, tuż obok krawędzi formy. Nakłuć powierzchnię widelcem i posmarować żółtkiem rozbełtanym z odrobiną białka. Piec 35-40 minut na złoty kolor.