Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto ze śliwkami
Jeśli masz w domu śliwki, to nie można pozwolić im się zmarnować. Co zatem z nich zrobić? Choć mnóstwo odpowiedzi przychodzi mi do głowy, to wiem, co najbardziej lubią domownicy - ciasto kruche ze śliwkami! Zapraszam.
Przygotowanie ciasta:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. W misce mieszamy cukier z mąką, proszkiem do pieczenia i solą. Na koniec dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło i jajko i wyrabiamy aż składniki się połączą. Ciasto będzie dość kruche.
Większą porcją ciasta wykładamy blachę do pieczenia o wymiarach 24x28 cm.
Przygotowanie owoców:
Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki. 3 łyżki masła roztapiamy. Cukier mieszamy z gałką muszkatołową.
Na cieście układamy połówki śliwek (skórką do doły). Owoce skrapiamy roztopionym masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z gałką. Na wierzch kruszymy pozostałe ciasto.
Czas pieczenia:
Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 45-50 minut.
Ciasto po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia.