Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik szpinakowy z kurczakiem i sosem beszamelowym

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mrożony szpinak 600 g
makaron penne 600 g
mozzarella 350 g
filet z kurczaka 400 g
ser feta 140 g
cebula 1
ząbek czosnku 4
masło
sól
pomidorki koktajlowe kilka

Sos beszamelowy

masło 2 łyżki
mleko 250 ml
mąka pszenna 2 łyżki
żółtko jajek 1
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
sól i pieprz

Porada

Torcik szpinakowy to moja propozycja podania makaronu rurki otoczonego ciągnącą mozzarellą w towarzystwie szpinaku z pikantną cebulką i czosnkiem, delikatnego fileta z kurczaka i sosu beszamelowego.

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik szpinakowy z kurczakiem i sosem beszamelowym

Kroki postępowania

1
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Ser mozzarella zetrzeć na tarce i wymieszać z ciepłym ugotowanym odcedzonym makaronem. Tortownicę o średnicy 23cm wysmarować masłem. Następnie ułożyć pionowo rurki makaronu jeden obok drugiego, tak żeby wypełnić całą powierzchnię dna formy.
Krok 1 - Torcik szpinakowy z kurczakiem i sosem beszamelowym foto
2
Fileta pokroić w bardzo drobną kostkę, oprószyć solą i pieprzem a następnie podsmażyć na niewielkiej ilości masła.
Krok 2 - Torcik szpinakowy z kurczakiem i sosem beszamelowym foto
3
Cebulę, czosnek bardzo drobno posiekać, podsmażyć na maśle. Dodać rozmrożony szpinak i całość smażyć około 10 minut. Następnie dodać pokruszony ser feta i usmażonego kurczaka. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Krok 3 - Torcik szpinakowy z kurczakiem i sosem beszamelowym foto
4
Sos beszamelowy
Masło rozpuścić na patelni (na małym ogniu), dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając dodać mleko wymieszane z żółtkiem i doprowadzić do wrzenia. Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę i doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Krok 4 - Torcik szpinakowy z kurczakiem i sosem beszamelowym foto
5
Połowę farszu szpinakowego z kurczakiem przełożyć na wierzch makaronu w taki sposób żeby wypełnił jak najwięcej pustych rurek makaronu. Następnie wyłożyć sos beszamelowy i resztę farszu szpinakowego. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20minut. Udekorować pomidorkami koktajlowymi.
Krok 5 - Torcik szpinakowy z kurczakiem i sosem beszamelowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 31.03.2017 09:43
wspaniały torcik
Ada-Gaba 01.09.2016 21:12
fajny pomysł
Urszula Świeca 22.08.2016 18:34
Wspaniały torcik.))
berys18 22.08.2016 13:35
smacznie wygląda
Mniam 22.08.2016 11:44
Smaczne i ładnie się prezentuje :)
Madzai 22.08.2016 10:45
Super pomysł :)
Anna169Hosz 22.08.2016 10:15
Smaczne jedzonko, ciekawie podane.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak