tarta cebulowa

tarta cebulowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    200 g
  • masło

    100 g
  • jajko

    1 sztuka
  • cebule duże

    4 sztuki
  • ser pleśniowy

    150 g
  • masło

    1/2 łyżki
  • sól

  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. z mąki, masła, 1 jajka, szczypty soli i szczypty gałki muszkatołowej zagnieść ciasto,
2. uformować kulkę i włożyć na 1-2 godziny do lodówki,
3. po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę, wykleić ciastem też boki blaszki by powstał kołnierz,
4. po nakłuwać ciasto widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 20 min,
5. cebulę obrać, pokroić w piórka,
6. ser pokroić w kostkę,
7. cebulę podsmażyć na maśle, przyprawić,
8. jajko rozkłócić, dodać sól i pieprz oraz ser,
9. do masy jajecznej dodać po ostygnięciu cebulę,
10. zalać masą ciasto i zapiekać jeszcze 20 min.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kate131

01.11.2011 10:28
ciekawa, musze wyprobowac

eli_555

19.07.2011 22:38
moje smaki

Katarzyna156

03.12.2010 20:49
Kiedyś taką jadłam...była super!

MAŁGORZATA108

25.08.2010 19:05
Ciekawy przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat