Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z sezonowymi owocami
Przygotowanie ciasta: Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem (białym i brązowy) oraz ze skórką i sokiem z cytryny. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z solą. Zagniatamy ciasto na posypanym mąką blacie. Ciasto będzie dość miękkie. Ciasto dzielimy na 2 części (¼ i ¾). Większą wykładamy okrągłą formę to pieczenia tart o wymiarach 25 cm. Mniejszą chowamy do lodówki. Formę z ciastem również chowamy do lodówki.
Przygotowanie nadzienia: Jeżyny zasypujemy cukrem i skrapiamy sokiem z cytryny. Smażymy ok 15-20 minut aż otrzymamy gęsty dżem (można użyć też gotowego dżemu). Owoce odstawiamy żeby wystygły.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki. Na spód nakładamy dżem z jeżyn, następnie nakładamy borówki i maliny. Na owoce kruszymy pozostałe ciasto. Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 40-45 minut.
Tarte studzimy.
Przygotowanie lukru: W małej miseczce mieszamy cukier puder z roztopionym masłem, sokiem z cytryny i mlekiem. Jeśli lukier jest zbyt gęsty można dodać jeszcze 1 łyżkę mleka. Gotowym lukrem polewamy tarte.
Smacznego!