Strucla bakaliowa

Strucla bakaliowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    150 ml
  • masło

    75 g
  • mąka pszenna

    320 g
  • cukier

    50 g
  • cukier waniliowy

    1 lyzeczka
  • szczypta soli

  • soczysta pomarańcza

  • rodzynki

    100 g
  • suszone figi

    250 g
  • orzechy laskowe

    100 g
  • miód płynny

    2-3 lyzki
  • cynamon

    1 lyzka
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • mleko ciepłe

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    1/2 łyżeczki
  • rum

    2 lyzki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Make przesiac i połączyć z sola, cukrami i drozdzami, dobrze wymieszac. Pomarancze obrac i wycisnąć z niej sok (owoc musi być soczysty). Rodzynki przeplukac w letniej wodzie, a nastepnie zalac sokiem z pomarańczy, odstawic na ok. godzine (zostawilam na noc w lodówce). Figi pokroic w drobna kosteczke, odrzucając korzonki, orzechy posiekac. Rodzynek nie musimy odsączać z soku, laczymy je z figami i orzechami, dodajemy rum oraz miód i dobrze mieszamy. Mnie wystarczyly 2 lyzki miodu, w razie gdyby pomarancza była kwasna, można dodac wiecej miodu. Maslo rozpuścić w podgrzanym mleku, połączyć z pozostałymi składnikami, dobrze wyrobic, tak aby ciasto odstawalo od reki, przykryc czysta scierka i odstawic w cieple miejsce na około godzine. Nie musiałam dodawac wiecej maki, ale w razie, gdyby ciasto wyszlo zbyt klejace, dodac niewielka ilość maki. A gdy wyjedzie za suche, dodac odrobine mleka. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 4 mm, posypac cynamonem, nałożyć bakaliowy farsz i zwijac ciasto w rulon, zaczynając od krótszego boku. Konce zlepic, przełożyć strucle do formy keksowej, wylozonej papierem lub folia do pieczenia i wstawic do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut w 190 stopniach. Najlepiej jest przykryc wierzch strucli pergaminem, w polowie pieczenia, aby się nie spiekl. Wyjac strucle z folia z piekarnika, odstawic w chlodne miejsce, po ostygnieciu zdjąć folie, w której pieklo się ciasto. Teraz można polukrowac wierzch ciasta i odczekac az zastygnie.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

rjustysia

04.07.2012 10:13
Ta na zdjęciu jest pięknie i równo zwinięta, to nie jest takie proste :)

Wioleta14

27.01.2012 09:10
mniam

tomek18

27.01.2012 08:08
na pewno pyszna

anemon

14.01.2012 12:24
Piękna strucla Ci wyszła.

Kas2

13.01.2012 22:24
piękna Ci wyszła

PaniMISIOWA

24.11.2011 11:14
wspaniała

eli_555

08.09.2011 01:08
ale pychotka

ewa19a

29.05.2011 09:43
uwielbiam

FAFIK

30.04.2011 21:14
Pychota

FAFIK

30.04.2011 21:14
Pychota

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat