Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ser domowy z twarogu i mleka

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 3,2% 1,5 litra
ser twarogowy 1 kg
masło 150 g
sól 1 łyżka
Soda oczyszczona Prymat pełna łyżeczka
żółtko jajek 1 duże
ocet 10 % 1 łyżka

Porada

Domowy ser można doprawić ulubionymi ziołami i przyprawami dodając je w trakcie smażenia.

Przepis i sposób przygotowania na: Ser domowy z twarogu i mleka

Kroki postępowania

1
Mleko posolić i mocno rozgrzać, ale nie doprowadzić do wrzenia.
W międzyczasie widelcem rozdrobnić twaróg i wsypać do gorącego mleka.
Krok 1 - Ser domowy z twarogu i mleka  foto
2
Chwilę mieszać, a następnie ogrzewać na minimalnym płomieniu przez 25-30 minut, aż zaczną wypływać na powierzchnię drobne grudki sera.
Krok 2 - Ser domowy z twarogu i mleka  foto
3
Zdjąć z ognia, wlać ocet, lekko zamieszać i pozostawić w spokoju, pod pokrywką, aż wyraźnie oddzieli się warstwa serwatki.
Krok 3 - Ser domowy z twarogu i mleka  foto
4
Ostrożnie całość przemieszać i wylać delikatnie na głęboki cedzak wyłożony warstwą płótna, tetry albo kilka razy złożonej gazy. Pozostawić do odcieknięcia na 2-3 godziny - można delikatnie obciążyć całość odwróconym talerzykiem deserowym.
Krok 4 - Ser domowy z twarogu i mleka  foto
5
Na dużej patelni lub w szerokim teflonowym rondlu rozpuścić masło, przełożyć rozkruszony odcieknięty ser oraz sodę i mieszać, aż zacznie się rozpuszczać.
Dodać duże surowe żółtko.
Krok 5 - Ser domowy z twarogu i mleka  foto
6
Smażyć kilka minut, aż ser zmieni się w możliwie miarę gładką masę.
Krok 6 - Ser domowy z twarogu i mleka  foto
7
Przelać natychmiast do żaroodpornej wąskiej foremki albo do obciętej szerokiej plastikowej butelki po wodzie mineralnej.
Odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na kilkanaście godzin.
Krok 7 - Ser domowy z twarogu i mleka  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DeRex.al 26.07.2016 11:50
O domowym żółtym nie słyszałem
Android 18.07.2016 17:38
Bardzo chętnie spróbuję
myszka6 18.07.2016 11:53
Ciekawy przepis
Habibi 18.07.2016 08:54
Ja co jakiś czas robię różne odmiany domowego sera. Moja Mama często robiła tzw "zgliwiały" smażony biały ser - czyli odstawiony na kilka dni w ciepłe miejsce, aż zaczął wydzielać dość intensywny "zapach" i wtedy na patelnię, na masełko i dużo kminku do środka :)
MałaMi89 17.07.2016 23:51
Takim sposobem robionego to nie jadłam, ale taki z mleka krowiego to często ;) i jeszcze teraz czasem jem :)
Habibi 17.07.2016 16:33
Uprzejmie informuję szanownego donosiciela, że sam nie rozumie, co zgłasza!!! Może warto przeczytać regulamin, ale ZE ZROZUMIENIEM !!! zwłaszcza ostatnie zdanie polecam :))) ..... cytat z regulaminu: - Pod pojęciem „Zdjęcia" rozumie się każde zdjęcie, które obrazuje "efekt końcowy" wykonania przepisu. Zdjęcia nie przedstawiające efektu końcowego potrawy mogą być usunięte z serwisu (...) Wymóg ten nie dotyczy "Zdjęć w przepisach krok po kroku".

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak