Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ,, Jagodowa pychotka " z miętową nutką.

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopty

jajko 6 sztuk
cukier 6 łyżek
mąka tortowa 6 łyżek
mąka ziemniaczana 4 łyżki
sól szczypta
proszek do pieczenia 4 małe płaskie łyżeczki

Krem maślano-jagodowy

masło 82% 20 dag
borówki półtorej szklanki
cukier puder 4 łyżki
sok z cytryny według uznania
wiórki kokosowe 5 łyżek

Dodatkowo

galaretka cytrynowa 1 sztuka
mięta kilka gałązek
gorąca woda 500 ml
śmietana kremowa 30% 330 ml
cukier puder do smaku

Porada

Ilość mięty zależy od tego jak miętową chcemy mieć galaretkę. Ciasto udało mi się na 12 kawałków.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ,, Jagodowa pychotka " z miętową nutką.

1. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.

2. Ciasto przekładamy do dwóch blaszek o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy koło 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone biszkopty studzimy. Z podanych składników możemy upiec jeden biszkopt i przekroić go na dwa blaty.

3. Borówki myjemy i dokładnie osuszamy. Masło ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, dodajemy borówki i sok z cytryny do smaku i ucieramy aż składniki się połączą. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy je z kremem ( już nie ucieramy ).

4. Biszkopty przekładamy kremem, smarujemy biszkopt również z wierzchu.

5. Gałązki mięty płuczemy i przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy kilka chwil, żeby woda nabrała miętowego aromatu.Następnie gorącą miętową wodę przecedzamy przez gęste sito do miski, wsypujemy galaretkę i dokładnie ją rozpuszczamy, następnie odstawiamy do lekkiego stężenia.

6. Gdy galaretka zacznie tężeć przekładamy ją na ciasto. Następnie ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.

7. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder do smaku i dokładnie ubijamy.

8. Stężone ciasto kroimy w kwadraty. Kremówkę przekładamy do szprycy i dekorujemy każdy kawałek wyciskając rozetki.

9. Ciasto jest gotowe do podania. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 25.05.2017 07:14
Dziękuję:)
gusia1000 10.08.2016 20:27
Dobre ciasto.
Alex_M 27.07.2016 08:23
przepyszne ciacho :)
adelajda 25.07.2016 18:51
fajne ciacho
Diana Rusiłowicz 21.07.2016 01:15
Przepyszne ciacho!
Babeczka35 19.07.2016 06:09
Dziękuję i potwierdzam, że pyszne było:)
Klausia 18.07.2016 14:18
obłędne na pewno :)
marzut 17.07.2016 17:27
Super ciasto
IKrakowianka 17.07.2016 16:45
zapowiada się idealnie :)
Babeczka35 17.07.2016 16:30
Dziękuję za miłe komentarze.:)
Malinka 17.07.2016 15:32
Propozycja z cyklu "Palce Lizać" :)
kd045 17.07.2016 13:56
w sam raz na niedzielne popołudnie do kawy ;]
Madzai 17.07.2016 13:43
Super ciacho :)
Babeczka35 17.07.2016 12:43
Dziękuję:)
dodi 17.07.2016 11:52
bardzo apetycznie wygląda
mysza75 17.07.2016 11:28
jakie fajne ciasto na lato
Franciszek 17.07.2016 11:00
piękne ciasto
Motorek 17.07.2016 10:59
smaczne ciasto
agnieszka214 17.07.2016 10:56
Pyszny deser lubię takie
Krystyna32 17.07.2016 10:37
apetyczne ciasto
Futka 17.07.2016 09:50
Prawdziwa pychotka! Bajeczna!
gosia56 17.07.2016 09:12
na pewno pyszne ciasto;)
Konczi 17.07.2016 08:42
wygląda bajecznie, porywam do kawusi
Babeczka35 17.07.2016 07:18
Dziękuję i zapraszam:)
MałaMi89 16.07.2016 23:35
I ja sobie to samo pomyślałam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak