Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jagodzianki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

drożdże 5 dag
mąka pszenna 0,5 kg
mleko 1 szkl
cukier 0,5 szkl
masło 0,5 kostki
jagody 0,5 l
jajko 2 szt

kruszonka

mąka tortowa 0,5 szklanki
cukier 0,5 szkl
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: jagodzianki

Drożdże rozcieramy z połową ciepłego ale nie gorącego mleka, łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, a masło rozpuszczamy. Do miski wsypujemy mąkę, a następnie zaczyn, jajka, mleko. Wszystko zagniatamy razem i dodajemy wystudzone masło. Zostawiamy na co najmniej półgodziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, przykryte bawełnianą ściereczką. Do jagód wsypujemy 1 łyżkę mąki. Z ciasta powinno wyjąć około 15 równych kulek. Każdą z nich rozpłaszczamy w dłoniach i nadziewamy łyżką jagód. Zlepiamy brzegi, formujemy podłużny kształt i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki rozcieramy w palcach. Kruszonką posypujemy bułeczki Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 14.07.2016 23:31
dobre jagodzianki
Motorek 14.07.2016 20:07
bardzo dobre
Janina 14.07.2016 17:02
Wspaniałe smaki;))
Ewelina1991 14.07.2016 15:35
pyszne jagodzianki
Ola1young 14.07.2016 15:20
lubię jagodzianki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak