Przepis i sposób przygotowania na: Krem pomidorowy z frytkami z cukini i szynki złocistej, podawany z kaszą gryczaną i olejem z ostropestu
Marchewkę, selera,cukinię umyj i pokrój w kawałki, wrzuć na niewielką ilość wrzątku. Dodaj seler naciowy, tyle ile lubisz, białą cebulę pokrojoną w pióra.
Dosmacz solą.
Przykryj i ugotuj wywar.
Międzyczasie szynkę i cukinię pokrój w słupki, czerwoną cebulę w pióra, wrzuć do miski. Posól, wlej trochę oliwy z oliwek.
Dosmacz ziołami , które lubisz- u mnie misto arrosto ze wspaniałą wyczuwalną przewagą rozmarynu , liścia laurowego i szałwii.
Wymieszaj.
Blaszkę pokryj paapierem do peiczenia.
Wyłóż frytki, upiecz na złoto.
Wróć do wywaru z warzyw, dodaj pomidory z puszki i sok pomidorowy.
Dosmacz curry premium.
Gotuj na małym ogniu około 10 minut.
Za pomocą blendera zmiksuj zupę na gładki krem. Gdy krem zawrze, dodaj łyżkę mleka kokosowego.
Dosmacz olejem z ostropestu.
Gotowe frytki z szynki i cukini wyciąg z piekarnika.
Możesz je śmiało przygotować również w tradycyjny sposób, smażąc na oleju na patelni. Ja jednak wybrałam wersję lżejszą i zdrowszą - z piekarnika, a poza tym,nie jestem szalona by w taki upał jak dziś stać i smażyć frytki na patelni.
Szynka i cukinia upieczone w ten sposób, z ziołami są lżejsze, aromatyczne i można je zjadać zupełnie samodzielnie.
U mnie dziś stanowiły dodatek do kremu pomidorowego.
Krem wyłóż na talerze, dodaj frytki. Kaszę gryczaną podawaj osobno razem z selerem naciowym pokrojonym w słupki.