Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pszenny chleb na zakwasie z kalarepką i cebulą

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn

zakwas pszenny 3 łyżki
mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850 1/2 szklanki
woda ciepła 1/2 szklanki

Ciasto właściwe

kalarepka młoda 1 sztuka
mąka pszenna typ 650 1 kg
Cebulka smażona Prymat 1 szklanka
sól 1 łyżka
woda ciepła 2,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pszenny chleb na zakwasie z kalarepką i cebulą

Kroki postępowania

1
Zaczyn: Wieczorem przełożyć zakwas do miski. Dodać do niego mąkę i wodę, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć na całą noc w temperaturze pokojowej.
Krok 1 - Pszenny chleb na zakwasie z kalarepką i cebulą foto
2
Ciasto właściwe: Kalarepkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Krok 2 - Pszenny chleb na zakwasie z kalarepką i cebulą foto
3
Mąkę dokładnie wymieszać z solą i smażoną cebulą.
Krok 3 - Pszenny chleb na zakwasie z kalarepką i cebulą foto
4
Do sypkich składników dodać wodę, zaczyn i tartą kalarepkę, wymieszać.
Krok 4 - Pszenny chleb na zakwasie z kalarepką i cebulą foto
5
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny.
Krok 5 - Pszenny chleb na zakwasie z kalarepką i cebulą foto
6
Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na kolejne 3 godziny. Chleb piec w 200 stopniach z funkcją hydropieczenie (lub na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą) przez ok. 50 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.
Krok 6 - Pszenny chleb na zakwasie z kalarepką i cebulą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 03.07.2016 12:43
fajne połączenie
RenataZ-et 02.07.2016 20:45
fajny pomysł
Maridka19 02.07.2016 20:10
domowy najlepszy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak