Szalotkę posiekać. 3 łyżeczki masła roztopić, podsmażyć na nim listki szałwii na chrupiąco, listki odłożyć, a na maśle zeszklić szalotkę (nie rumienić!). Grzyby pokroić w plastry ok 0,5cm, dodać je do masła, dusić chwilę, aż nieco odparują, wyjąć na talerz. Do cebuli dodać pokrojony suszony pomidor, wsypać ryż, smażyć mieszając, aż każde ziarenko będzie pokryte masłem. Wlać wino, zredukować na dużym ogniu. Wlać 100ml bulionu, ciągle mieszając gotować, aż płyn się wchłonie. Wlać jeszcze 100ml bulionu, znów gotować, aż się wchłonie, wlać pozostały bulion, wrzucić gałązkę tymianku i znów mieszając gotować, aż ryż będzie al'dente. Pod koniec gotowania dodać grzyby, pozostałe masło, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Do risotta dodać ser, wymieszać, wyłożyć na talerz, udekorować chrupiącą szałwią.
Smacznego!