Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffiny śniadaniowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

pieczywo tostowe 12 kromek
jajko 4 sztuki
boczek 4 plastry
masło 3 łyżki

wierzch

masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
mleko 3/4 szklanki
musztarda 1/2 łyzeczki
ser żółty 2 łyżki
sól do smaku 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny śniadaniowe

Z pieczywa tostowego odcinamy skórki. Tosty lekko rozwałkowujemy, smarujemy roztopionym masłem i układamy w formie do muffinek (po 2-3 sztuki na 1 koszyczek).
Do "koszyczka" wkładamy kawałek plasterka boczku,a następnie wbijamy ostrożnie jajko..
Wierzch polewamy wcześniej przygotowanym sosem i posypujemy odrobiną sera. Zapiekamy w 180 stopniach przez 15-20 minut (w zależności jak bardzo chcemy mieć ścięte jajko)
przygotowanie sosu:
Roztapiamy masło,dodajemy mąkę i ucieramy na gładką masę. Zdejmujemy z ognia i powoli, cały czas mieszając dodajemy mleko. Stawiamy ponownie na ogniu, dodajemy musztardę i gotujemy chwilę,aż zacznie gęstnieć, cały czas mieszamy, aby sos się nie przypalił. Doprawiamy solą i pieprzem. (Jeśli powstały grudki można sos przetrzeć przez sitko)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 30.06.2016 16:40
bardzo ciekawie wygladaja
Janina 30.06.2016 16:30
Fajny pomysł;))
gosia56 30.06.2016 12:39
super muffinki ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak