Clafoutis z czereśniami

Clafoutis z czereśniami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czereśnie

    1/2 kg
  • jajka

    4 sztuki
  • cukier

    1/2 szklanka
  • cukier waniliowy

    1 torebka
  • mąka

    2/3 szklanki
  • sól

  • słodka śmietana lub mleko

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czereśnie umyć, osączyć, usunąc ogonki wydrylować. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasny krem. Wsypać mąkę wymieszaną ze szczyptą soli i cały czas ucierając wlewać powoli śmietanę. Całośc utrzeć na gładką masę.
W wysmarowanej tluszczem formie ( żaroodpornym naczyniu) ułożyc na dnie czereśnie i zalać je ciastem. Clafouitis wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp 220 stopni. Po 10 minutach temp zmniejszyc do 180 stopni. i piec jeszcze przez 30 minut. Placek powinien sie delikatnie zrumienić .Podawać ciepły posypany cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

christopher1

28.08.2010 11:44
Coś się chyba powtarza tu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat