Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik makowo - truskawkowy.

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 3 sztuki
cukier pół szklanki
sól szczypta
mak 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 małe płaskie łyżeczki
mąka tortowa 12 dag

Masa

serek mascarpone 25 dag
śmietana kremowa 30% 330 ml
truskawki świeże około 30 dag
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 kopiaste łyżki
gorąca woda około 75 ml

Mus

truskawki świeże około 50 dag
galaretka truskawkowa 1 sztuka

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Mak użyłam gotowy suchy i zmielony.

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik makowo - truskawkowy.

1. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i mak, delikatnie mieszamy.

2. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 25 - 30 minut do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy i przekrawamy na dwa krążki.

3. Masa: truskawki myjemy i dokładnie osuszamy, następnie usuwamy szypułki i miksujemy blenderem na gładki mus. Odmierzamy 200 ml musu. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i mus, dokładnie miksujemy, na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie miksujemy.

4. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy folią aluminiową ( dno i boki ), następnie na dno kładziemy jeden krążek, wykładamy równomiernie masę odkładając kilka łyżek. Przykrywamy drugim krążkiem i smarujemy odłożoną masą. Torcik wkładamy do lodówki.

5. Mus: Truskawki myjemy i dokładnie osuszamy, następnie usuwamy szypułki i miksujemy blenderem na gładki mus, odmierzamy 400 ml musu i przekładamy do garnka. Następnie zagotowujemy i wsypujemy galaretkę w proszku, mieszamy aż się rozpuści, ale już nie gotujemy. Mus odstawiamy do lekkiego stężenia.

6. Gdy mus będzie już tężejący to przekładamy go równomiernie na torcik. Tak wykonany torcik wstawiamy do lodówki do stężenia. Najlepiej na całą noc.

7. Po tym czasie kroimy i podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 24.06.2016 07:24
Dziękuję:)
Ada-Gaba 23.06.2016 22:16
Apetyczny torcik
KORAL 22.06.2016 22:39
Musi być smaczny...:)
Babeczka35 20.06.2016 10:27
Dziękuję:)
mysza75 20.06.2016 10:26
jaki fajny torcik
MałaMi89 19.06.2016 23:52
Pięknie wygląda i na pewno super smaczny! :)
Babeczka35 19.06.2016 22:10
Dziękuję:)
Skotka 19.06.2016 21:15
Chętnie bym spróbowała:)
Justi2401 19.06.2016 20:25
Prezentuje się pysznie :)
benka 19.06.2016 18:44
Kuszące ciasteczko :)
Urszula Świeca 19.06.2016 17:58
Wspaniały torcik.))
Wafelek2601 19.06.2016 17:05
Przepysznie wygląda
agnieszka214 19.06.2016 16:51
Alez slodkosci
pestka 19.06.2016 16:42
wygląda pysznie
w mojej kuchni 19.06.2016 16:00
bajeczny deser
Grazyna0211 19.06.2016 16:00
smaczny deser
Babeczka35 19.06.2016 15:15
Dziękuję:)
Mniam 19.06.2016 14:04
Ciasto w sam raz do popołudniowej kawy :)
dodi 19.06.2016 14:04
ale apetycznie wygląda
cukiereczek 19.06.2016 13:32
rewelacyjne ciasto
Babeczka35 19.06.2016 12:47
Dziękuję i zapraszam:)
Futka 19.06.2016 12:27
Bajeczny torcik
Renataj 19.06.2016 12:19
Apetyczny torcik:)
Ewelina1991 19.06.2016 11:50
świetny toecik
Agnieszka-87-25 19.06.2016 11:03
pyszny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak