Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Włoska carbonara

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron 30 dag
boczek wędzony 10 dag
czosnek 2 ząbki
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
ser żółty 5 dag
sól do smaku
natka pietruszki do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Włoska carbonara

Kroki postępowania

1
Makaron /najlepiej spaghetti ale inny też jest dobry/ gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy wytopi się tłuszcz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy często mieszając /aby się czosnek nie przypalił/ do czasu aż skwarki będą chrupiące.
Krok 1 - Włoska carbonara foto
2
Do dużego naczynia /np. miski/ ścieramy żółty ser, wbijamy jajko, dodajemy żółtko i wszystko razem rozmącamy widelcem lub lekko miksujemy, by składniki się połączyły.
Krok 2 - Włoska carbonara foto
3
Makaron odsączamy i gorący przekładamy na miskę do masy serowo-jajecznej. Mieszamy.
Krok 3 - Włoska carbonara foto
4
Tak przygotowany makaron przekładamy na patelnię z chrupiącym boczkiem. Chwilkę podgrzewamy ciągle mieszając.
Krok 4 - Włoska carbonara foto
5
Przekładamy na talerze i dekorujemy natką pietruszki.Podajemy od razu po przygotowaniu.
Krok 5 - Włoska carbonara foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 20.07.2016 14:11
bardzo dobra
pestka 11.06.2016 18:35
lubię takie obiady
w mojej kuchni 11.06.2016 15:38
same pyszności do zjedzenia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak