Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drozdzowe z masa orzechowo marcepanowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

nadzienie

marcepan 1 op
orzechy laskowe 200 g
sok pomarańczowy 150 ml
jajko 1 szt
rum 40 ml

ciasto drozdzowe

drożdże 30 g
cukier 6 lyzek
mąka pszenna 400 g
mleko 3,2% 1 szkl
olej 30 ml
jajko 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Drozdzowe z masa orzechowo marcepanowa

Kroki postępowania

1
Nadzienie:

Marcepan kroimy na mniejsze czastki
Krok 1 - Drozdzowe z masa orzechowo marcepanowa foto
2
Orzechy prazymy w piekarniku, nastepnie scieramy z nich skorki i w rozdrabniaczu mielimy
Krok 2 - Drozdzowe z masa orzechowo marcepanowa foto
3
Dodajemy marcepan, jajka, rum i sok pomaranczowy- razem wszystko blendujemy na gladki krem
Krok 3 - Drozdzowe z masa orzechowo marcepanowa foto
4
Drozdze wkruszamy do miski i dosypujemy okolo 1 lyzke cukru.
Rozcieramy az do uplynnienia drozdzy
Krok 4 - Drozdzowe z masa orzechowo marcepanowa foto
5
Nastepnie dodajemy mleko lekko podgrzane i maki tyle zeby konsystencja byla dosc gesta.
Odstawiamy pod przykryciem w cieple miejsce do wyrosniecia, okolo 20 minut
Krok 5 - Drozdzowe z masa orzechowo marcepanowa foto
6
Do wyrosnietego rozczynu dodajemy reszte maki, cukier, jajka i olej.
Zagniatamy dpo polaczenia skladnikow
Krok 6 - Drozdzowe z masa orzechowo marcepanowa foto
7
Ciasto przenosimy na blat i wyrabiamy do jednolitej konsystencji.
Ciasto przykrywamy sciereczka i zostawiamy do podwojenia objetosci- okolo 35 minut
Krok 7 - Drozdzowe z masa orzechowo marcepanowa foto
8
Ciasto po wyrosnieciu rozwalkowac, nastepnie nadzieniem wysmarowac cala powierzchnia ciasta.
Zwijamy w rulon.
Krok 8 - Drozdzowe z masa orzechowo marcepanowa foto
9
Mozna teraz pociac na porcje i umiescic obok siebie na prostokatnej blaszcze, lub upiec jako rolade.
Ciasto po zwinieciu i umieszczeniu w formie do pieczenia odstawiamy ponownie na oko 15 minut.
Krok 9 - Drozdzowe z masa orzechowo marcepanowa foto
10
Po upieczeniu studzimy.
Mozna posmarowac lukrem.
Smacznego!
Krok 10 - Drozdzowe z masa orzechowo marcepanowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 06.06.2016 18:21
bardzo lubię takie ciasta
Skotka 05.06.2016 21:34
Ślicznie się prezentuje:)
Łukasz15 05.06.2016 21:11
Pyszne ciasto
agnieszka214 05.06.2016 20:23
Lubię dobre ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak