Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop z bzu liliowego

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bez liliowy 6 gałązek
cytryna 1 szt
cukier 2 szklanki
woda 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Syrop z bzu liliowego

Kwiaty zbieramy z dala od ulicy. Staramy się oberwać same kwiatki bez zielonych końcówek, które mogą nadać syropowi nutę goryczy. Zerwane kwiaty układamy na białym prześcieradła lub ręcznikach papierowych i zostawiamy na 2 godziny.

Kwiaty przekładamy do garnka, wyciskamy na nie sok z cytryny i zalewamy je gorącą wodą (nie wrzącą ) – mieszamy i odstawiamy na noc.

Następnego dnia kwiaty przecedzamy przez sitko, wodę z powrotem wlewamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut (nie doprowadzamy do wrzenia ).

Gorący syrop zlewamy do wyparzonych butelek, mocno zakręcamy i zostawiamy do wystudzenia.

Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu, smacznego ; )

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 18.08.2016 15:05
też nie wiedziałam , że z tego bzu można robić przetwory :-)
IKrakowianka 31.05.2016 20:05
bardzo smaczny jest taki syrop
noninka77 31.05.2016 19:37
Super przepis :)
benka 31.05.2016 18:54
Nie wiedziałam,że można z bzu zrobić syrop, szkoda że już przekwitł- spróbowałabym .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak