Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort kakaowo makowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto kakaowe

jajko 3 szt
mąka pszenna 3 łyżki
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka płaska
cukier 3 łyżki
olej 2 łyzki

ciasto orzechowe

jaja 3 szt
mąka 3 łyżki
orzechy włoskie 50 g zmielonych
cukier 3 łyzki
olej 5 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

biszkopt

jajko 3 szt
mąka krupczatka 3 łyżki
cukier 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

składniki

masa makowa 1 puszka
miód prawdziwy 1-2 łyżeczek
polewa czekoladowa 1 szt

masa

masło 250 g
cukier puder 50 g
żółtko jajek 3 szt
kakao 2 łyżki
budyń czekoladowy 2 szt
mleko 500 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Tort kakaowo makowy


Przygotować wszystkie składniki. Z podanych składników przyrządzić biszkopty upiec 3 placki w tortownicy , kakaowy ,biały i orzechowy .
Biszkopt orzechowy :
Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę dosypując cukier , dodać żółtka i dalej ubijać na małych obrotach .Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia lekko wymieszać , wlać olej , wsypać zmielone orzechy włoskie , wymieszać i wyłożyć do tortownicy średniej ,piec do suchego patyczka w 190 stopni około 20 minut.
Biszkopt kakaowy:
Białka ubić z cukrem ,dodawać po jednym żółtku i ubijać na wolnych obrotach .Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia , dodawać do ubitych białek po łyżce delikatnie mieszając, na końcu dodać olej. Piec w 190 stopni do suchego patyczka lub jak ciasto odchodzi od brzegów.
Biszkopt zwykły:
Białka ubić na puszystą pianę z cukrem ,dodać żółtka i wymieszać . Dodać mąkę krupczatkę z proszkiem do pieczenia , wymieszać delikatnie i piec 190 stopniach do suchego patyczka około 20 minut.

Przyrządzić masę z budyniu i masła, masło utrzeć z cukrem ,dodawać żółtka i po łyżce budyniu czekoladowego ugotowanego wcześniej i wystudzonego .
Przekładać biszkopty kremem . Ciemny pierwszy i smarować masą , nałożyć orzechowy biszkopt i posmarować masą .Następny biały i posmarować masą .Kolejno wyłożyć masę makową z białego maku i posmarować masą ,na koniec masę makową z puszki wymieszać z miodem . Można polać polewą i schłodzić w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 19.05.2016 18:56
Muszę kiedyś taki tort zrobić
Janina 18.05.2016 16:33
Bogaty w smaki, pyszny;))
Agnieszka-87-25 18.05.2016 14:36
bardzo smaczny
krokus 18.05.2016 13:44
fajny torcik
Jolcia_90 18.05.2016 12:25
wygląda smakowicie :)
Damiano
Damiano 18.05.2016 10:03
pyszny torcik
Habibi 18.05.2016 09:43
moje ulubione smaki tortu :)
Renataj 18.05.2016 09:28
Pięknie się prezentuje i pewnie równie dobrze smakował:)
Krzysztof15 18.05.2016 09:10
pyszny torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak