Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuszki z cydrem

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 500 g
żółtko jajek 2 sztuki
cydr 1,5 szklanki
jabłka 4 duże sztuki
sól 1 szczypta

Rozczyn z drożdży

drożdże świeże 28 g
cukier 1 łyżka
mleko ciepłe 1/4 szklanki
mąka pszenna 2-3 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki z cydrem

Kroki postępowania

1
Do niewielkiej miski rozkrusz drożdże i zasyp cukrem.
Krok 1 - Racuszki z cydrem  foto
2
Zalej ciepłym mlekiem (nie gorącym!). Wymieszaj do rozpuszczenia się drożdży.


Krok 2 - Racuszki z cydrem  foto
3
Do rozrobionych drożdży wbij żółtka.
Krok 3 - Racuszki z cydrem  foto
4
Następnie wlej cydr. Wymieszaj.
Krok 4 - Racuszki z cydrem  foto
5
Przesiej mąkę i wsyp szczyptę soli.
Wyrabiaj dokładnie ciasto dokładnie, przez kilka minut.
Krok 5 - Racuszki z cydrem  foto
6
Ciasto powinno być gładkie i miękkie oraz rzadkie i klejące.
Na koniec obierz jabłka i usuń gniazdka. Następnie pokrój z grube plasterki i wrzuć do ciasta. Przykryj folią spożywczą i odłóż w ciepłe miejsce na ok 2 godziny.
Krok 6 - Racuszki z cydrem  foto
7
Gdy ciasto zwiększy swoją objętość rozgrzej patelnię z olejem i nabieraj ciasto nawilżoną w wodzie łyżką (aby się nie kleiło do łyżki).
Najlepiej jeśli będziesz grzać na średniej mocy palnika. Na koniec, placuszki odsącz na papierowym ręczniku aby "ociekły" z tłuszczu.
Krok 7 - Racuszki z cydrem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 26.09.2016 10:29
fajne racuchy
gusia1000 15.05.2016 21:24
Na pewno dobre.
krokus 15.05.2016 16:45
świetny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak