Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki drożdżowe z wiśniami
Margarynę rozpuścić i ostudzić. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem, odstawić do wyrośnięcia. Jajka rozbić, roztrzepać, dodać rozpuszczony i ostudzony tłuszcz a następnie dodać wyrośnięte drożdże. Stopniowo dosypywać mąkę.Ciasto wyrabiać ręką tak, aby je napowietrzać (trzepać). Gdy zacznie odchodzić od ręki, przełożyć do przygotowanych foremek do 1/3 wysokości. Nałożyć na to wiśnie.
Kruszonka:
Wszystkie składniki wrzucamy do miski w której wyrabialiśmy ciasto drożdżowe, rozkruszamy do momentu aż nie będzie nam się przyklejać do palców.
Tak wyrobioną kruszonkę posypujemy na ciasto z wiśniami.
Wstawiamy do nagrzanego do 180stopni piekarnika, pieczemy około 40 minut.