Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort bananowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 5 szt
cukier 1 szkl
mąka pszenna 1/2 szkl
mąka ziemniaczana 1/2 szkl
kakao 2 łyżki

Masa

Żelatyna wieprzowa Prymat 14 gram
jajko 2 szt
cukier waniliowy 1 szt
cukier 10 dkg
banan 50 dkg
śmietana 30% 200 ml
sok z cytryny 4 łyżki

dodatkowo

polewa czekoladowa 1 szt
Do ozdoby: 1 op. groszki czekoladowe

Przepis i sposób przygotowania na: Tort bananowy

Kroki postępowania

1
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę , dodać obie mąki, kakao, wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem , wyłożyć papierem do pieczenia, wlać do niej ciasto i wstawić do piekarnika . Piec w tem. 180 stopni. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Krok 1 - Tort bananowy foto
2
Białka oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Krok 2 - Tort bananowy foto
3
Banany obrać, rozgnieść widelcem, pokropić sokiem z cytryny, wymieszać., dodać do masy z żółtek. Następnie żelatynę lekko podgrzać , dodać do masy. Kiedy masa bananowa zacznie tężeć wymieszać ją z bitą śmietaną i ubitymi białkami.
Krok 3 - Tort bananowy foto
4
Ciasto przekroić na pół, nasączyć wodą przegotowaną z cytryną, dolną warstwę posmarować masą, przykryć drugim plackiem. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Torcik wyjąć z lodówki polać polewą czekoladową i udekorować kawałkami banana. Kawałki banana także skropić cytryną.
Krok 4 - Tort bananowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mami93 26.04.2016 11:12
pyszności :)
Małgorzata Pin 26.04.2016 08:25
Ładny i na pewno smaczny.
Renataj 25.04.2016 20:51
Bardzo apetycznie wygląda:)
kuchcik89 25.04.2016 19:21
pięknie się prezentuje, jest mega apetyczny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak