Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w czerwonym winie z daktylami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z udka kurczaka 500 gram
cynamon Prymat 1 laska
papryczka chilli 1 szt
cebula 1 szt
daktyle 1 opakowanie
wino czerwone wytrawne 1 szklanka
woda 1/2 szklanki
sól i pieprz
miód prawdziwy

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w czerwonym winie z daktylami

Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na 3 części, lekko solimy i pieprzymy. W rondlu rozgrzewamy olej i obsmażamy na złoty kolor kawałki kurczaka.

Przesmażonego kurczaka przekładamy na talerz a w rondlu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną plasterki papryczkę chilli.

Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy przesmażonego kurczaka, laskę cynamonu i daktyle, wszystko podlewamy winem i wodą, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 30 minut. Po tym czasie sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i miodem i odparowujemy około 10-15 minut.

Kurczaka serwujemy posypanego chilli i/lub szczypiorkiem z ugotowaną kaszą kuskus, smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IgraszkiLosu 29.05.2016 09:20
Dziękuje Wam bardzo za miłe słowa :)
Wiktoria29 28.04.2016 21:45
brzmi zachęcająco
AZgotuj 28.04.2016 21:19
mogę sobie wyobrazić jakie pyszne:)
IKrakowianka 28.04.2016 20:56
super danie
Ania321 28.04.2016 20:28
apetyczne danie :)
Aleksandra/Olcia 28.04.2016 17:48
pycha obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak