Przepis i sposób przygotowania na: Schab zapiekany z pieczarkami
Obsmażone kotlety przekładamy na talerz. Cebulę kroimy w pół plasterki i smażymy 3-5 minut na patelni, aż lekko zmiękną i się zeszklą. Do przesmażonej cebuli dodajemy oczyszczone pokrojone w plasterki pieczarki i smażmy wszystko razem około 15 minut.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Śmietanę mieszamy razem z ½ opakowania zupy pieczarkowej. Naczynie żaroodporne skrapiamy olejem i wykładamy część kotletów, nie nich układamy przesmażone z cebulą pieczarki, na nich ponownie przesmażony schab, a na to kolejną porcję pieczarek.
Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy schab do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15-20 minut. Po tym czasie folię zdejmujemy, do naczynia wlewamy śmietanę i wstawiamy ponownie do piekarnika na kolejne 15-20 minut.
Upieczony schab przed podanie posypujemy posiekana natką pietruszki, serwujemy gorące, najlepiej z ziemniakami z wody, smacznego ; )