Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka z mąki gryczanej

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 750 g
mąka ziemniaczana 4-5 łyżek
mąka gryczana 8 łyżek
jajko 1
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka z mąki gryczanej

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i przepuszczamy przez praskę lub dokładnie dusimy. Odstawiamy do ostudzenia. Po tym czasie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Przekładamy na stolnicę i chwilkę wyrabiamy. Odkrawamy po kawałku ciasta i formujemy wałek. Z niego tniemy niewielkie kopytka. Obtaczamy w mące żeby się nie posklejały. Zagotowujemy wodę z solą. Wrzucamy kopytka na wrzątek, bardzo delikatnie zamieszać. Gotujemy około 5 minut po tym jak kopytka wypłynął na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz, czekamy aż odparują. Polewamy roztopionym masłem i podajemy z ulubionymi dodatkami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 20.04.2016 12:38
Coś dla mnie używam dużo mąki gryczanej.
Krystyna32 20.04.2016 09:18
smaczne kopytka
2milutka 20.04.2016 08:31
pożywne a jakie smaczne
Róża1 20.04.2016 00:09
ciekawy przepis !!!!!!!!!!!
ilka01 19.04.2016 21:58
Super przepis
bertpvd 19.04.2016 21:23
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak