Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Semla z kremem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

na ciasto

mąka pszenna 450 g
drożdże 30 g
orzechy włoskie 25 g
wiórki kokosowe 25 g
cukier puder 1 szklanka
jajko 1 sztuka
mleko 3,2% 200 ml
masło 70 g
cukier waniliowy 1 sztuka

na krem

śmietanka 36% 200 ml
wiórki kokosowe 1/2 szklanki
cukier puder 3 łyżki

Porada

Ciasto powinno wyrastać co najmniej godzinę.

Przepis i sposób przygotowania na: Semla z kremem

Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem 1 lyżki mąki i 1 łyzki cukru. W misce mieszamy mąkę, cukier, masło, cukier waniliowy, jajko i wiórki kokosowe ze zmielonymi orzechami z zaczynem i ugniatamy. odstawiamy w ciepłe miejsce aż wyrośnie. Następnie dzielimy na 14 porcji i formujemy zgrabne bułeczki. Kladziemy na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 200 C około 15 minut. Gdy będą wystygnięte, kroimy na pół.

Szykujemy nadzienie:
Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i wiórki kokosowe.

Każdą bułeczkę smarujemy kremem i zakrywamy góry bułki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak