Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos koperkowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

koper świeży 1 pęczek
kostka rosołowa 1 szt - warzywna
śmietana 30% 100 ml
mąka pszenna 2-3 łyżki
masło 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Natka pietruszki suszona Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Sos koperkowy

Kostkę rosołową warzywną rozpuścić w 1,5 szklanki przegotowanej wody. Koperek wymyty i wysuszony drobno posiekać. Do śmietany dodać mąkę i wymieszać aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie połączyć śmietanę z bulionem. Dodać posiekany koperek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek. Sos podgrzewać na wolnym ogniu, cały czas mieszając aż zgęstnieje a pod koniec podgrzewania sosu dodać łyżkę masła Jeśli sos jest zbyt gęsty można dolać mleka lub śmietany .Sos koperkowy doprawić szczyptą suszonej pietruszki , solą i pieprzem do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.04.2016 01:11
Dobry do wielu rzeczy.
adelajda 04.04.2016 17:18
Też lubię :)
mirosława4 04.04.2016 17:10
bardzo dobry :)
KORAL 04.04.2016 15:21
Taki lubię ..:)
Futka 04.04.2016 15:10
Wspaniały i smakowity sosik :)
Czyki 04.04.2016 14:56
Świetny przepis na sos:)
IwonaKa 04.04.2016 14:40
pyszny,bardzo lubię
Małgorzata92 04.04.2016 11:35
Fajny dodatek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak