Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa kremówka z bitą śmietaną.

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto maślane

mąka tortowa 1 szklanka
masło 25 dag

Ciasto kluskowe

mąka tortowa 1 szklanka
żółtko jajek 2 sztuki
ocet 10 % 2 łyżeczki
sól szczypta
woda zimna około 50 ml

Krem

żółtko jajek 2 sztuki
jajko 1 sztuka
mleko 2 i pół szklanki
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 2 sztuki
mąka tortowa 5 łyżek

Bita śmietana

śmietana kremowa 30% 1 szklanka
cukier puder do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka

Dodatkowo

mąka pszenna do posypania stolnicy
cukier puder

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Ciasta pieczemy bez papieru do pieczenia.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa kremówka z bitą śmietaną.

Kroki postępowania

1
Z podanych składników na posypanej mąką stolnicy zagniatamy ciasto maślane, następnie wkładamy do lodówki na 30 minut.

Z podanych składników stopniowo wlewając zimną wodę zagniatamy ciasto takie jak na pierogi, następnie wkładamy do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie ciasto kluskowe wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, na rozwałkowane ciasto kładziemy ciasto maślane i lekko oprószając mąką pszenną rozwałkowujemy, pozostawiamy brzegi ciasta kluskowego.

Następnie składamy w kopertę, tak, żeby ciasto maślane nie wypłynęło podczas wałkowania.
Następnie ciasto wałkujemy składając na pół, czynność powtarzamy dwa razy, wałkując uważamy, żeby ciasto maślane nie wypłynęło. Ciasto wkładamy do zamrażalnika na 10 minut i ponownie ciasto wałkujemy i składamy. Ciasto w zamrażalniku powinno być co najmniej trzy razy.
Krok 1 - Domowa kremówka z bitą śmietaną. foto
2
Gotowe już ciasto dzielimy na dwie równe części, wałkujemy i wykładamy do dwóch blaszek o wymiarach 24 cm x 35 cm, nakłuwamy widelcem i pieczemy około 30 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Placki studzimy.
Krok 2 - Domowa kremówka z bitą śmietaną. foto
3
Żółtka i jajko ucieramy z połową cukru na puszystą masę, dodajemy mąkę tortową, wlewamy 1 szklankę mleka i dokładnie miksujemy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym i pozostałym cukrem, następnie wlewamy przez gęste sitko zmiksowane składniki i gotujemy do zgęstnienia kremu, cały czas mieszamy. Krem lekko studzimy i wykładamy na jeden placek. Dokładnie studzimy.
Krok 3 - Domowa kremówka z bitą śmietaną. foto
4
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, wlewamy żelatynę i dokładnie ubijamy. Śmietanę przekładamy na zimny krem.
Krok 4 - Domowa kremówka z bitą śmietaną. foto
5
Na krem kładziemy drugi placek, lekko dociskamy i obficie oprószamy cukrem pudrem.

Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na kilka godzin. Po tym czasie kroimy i podajemy.
Krok 5 - Domowa kremówka z bitą śmietaną. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 22.05.2017 19:57
Dziękuję:)
Madziela 30.10.2016 12:37
niesamowite :D
gusia1000 05.04.2016 00:39
Dobre ciasto.
Babeczka35 03.04.2016 17:24
Dziękuję:)
Maridka19 03.04.2016 12:45
Pyszna kremóweczka :)
ilka01 03.04.2016 12:01
uwielbiam :)
KORAL 03.04.2016 11:57
Brawo za ciasto francuskie, ja już nie daję rady.:)
Krystyna32 03.04.2016 11:56
pyszności :)
gosia56 03.04.2016 11:41
na pewno pyszna;)
noninka77 03.04.2016 11:41
Pysznie tu :)
Janina 03.04.2016 11:40
Pyszności;))
Krzysztof15 03.04.2016 09:11
bardzo lubię
Damiano
Damiano 03.04.2016 08:52
wygląda pszepysznie
Babeczka35 03.04.2016 08:40
Zapraszam, bo jeszcze kawałek jest:)
Konczi 03.04.2016 08:31
Ależ ona wygląda bajecznie, skosiłabym się bez wahania :))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak