Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomarańczowy seromakowiec

3.0
(18)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

SPÓD

mąka pszenna 1 szkl
cukier puder 3 łyżki
żółtko jajek 2 szt
masło 50 g
śmietana 18 proc 1 łyżka

MAK

mak zmielony 500 g
skórka z pomarańczy 1 szt
cukier trzcinowy 1 szkl
białko 6 szt
sól 1 szczypta

SERNIK

twaróg zmielony 1 kg
cukier 1 szkl
masło 200 g
żółtko jajek 6 szt
mąka ziemniaczana 2 łyżki
pomarańcza 1 szt
Cukier ze skórką cytryny do ciast i deserów Prymat 1 opakowanie

GALARETKA POMARAŃCZOWA

pomarańcze ok 6 szt (500 ml)
skórka z pomarańczy 1 szt
cukier 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
woda 1/3 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Pomarańczowy seromakowiec

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki ciasta kruchego posiekać nożem i wymieszać. Ja zrobiłam to w malakserze. Wylepić spód formy 23 x 33 wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 1 - Pomarańczowy seromakowiec foto
2
Zmielony mak zalać wrzątkiem i odstawić na parę godzin, a najlepiej na całą noc. Wodę odsączyć i wymieszać mak z cukrem i skórką pomarańczową.
Krok 2 - Pomarańczowy seromakowiec foto
3
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać razem z makiem.
Krok 3 - Pomarańczowy seromakowiec foto
4
Masę makową układać na spodzie w paski po skosie.
Krok 4 - Pomarańczowy seromakowiec foto
5
Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, a następnie porcjami dobrze zmielony twaróg. Na końcu wsypać mąkę ziemniaczaną, otartą skórkę z pomarańczy i wyciśnięty sok. Nie miksować długo masy sernikowej, tylko do połączenia się składników. Wyłożyć delikatnie ser na paski masy makowej. Zrównać wierzch i wstawić seromakowiec do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez około 50 min z funkcją góra - dół. Wystudzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Krok 5 - Pomarańczowy seromakowiec foto
6
Z pomarańczy wykroić fileciki i przełożyć do garnka razem z sokiem jaki wypłynie podczas krojenia. Dodać skórkę z pomarańczy i dokładnie zmiksować. Wszystkiego powinno być 500 ml. Zagotować dosładzając cukrem. Ilość w zależności od słodkości pomarańczy. Żelatynę rozpuścić w wodzie i połączyć z pomarańczami. Tężącą galaretkę wylać na seromakowiec. Odstawić do stężenia. Smacznego :)
Krok 6 - Pomarańczowy seromakowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 25.03.2016 16:31
świetne ciacho :)
Małgorzata Pin 24.03.2016 10:36
Znakomite ciacho.
dodi 23.03.2016 18:48
ale pyszności, mniam
iziona 23.03.2016 17:22
Nie miałam robić nic z makiem na te swięta, ale strasznie mi się spodobało to ciasto.
KORAL 23.03.2016 10:51
Bardzo smacznie z tą galaretką
Franciszek 23.03.2016 10:47
piękny i kolorowy
mysza75 23.03.2016 10:03
piękne ciasto
Marta1986 23.03.2016 09:50
pysznosci mniam
gosia56 23.03.2016 09:49
poproszę kawałek;)
bietka 23.03.2016 09:11
bardzo smaczne połączenie smaków :)
Krystyna32 23.03.2016 09:10
pyszności :)
agnieszka214 23.03.2016 09:02
Moje smaki wszystko to co lubie
Poison1988 23.03.2016 08:05
połączenie moich dwóch ulubionych ciast - rewelacja :)
Wiesława1 23.03.2016 07:54
Smakowicie wygląda
Krzysztof15 23.03.2016 07:50
wyglada apetycznie
Habibi 23.03.2016 07:31
Piękny i apetyczny! Moje smaki :) Piekłam podobny na poprzednie święta :)
gusia1000 23.03.2016 00:06
Pięknie i smacznie.
Iwusia 22.03.2016 23:20
dwa w jednym to jest to co lubię :)
Janina 22.03.2016 22:23
Bardzo lubię to ciasto;))
Renata9 22.03.2016 22:17
Wyśmienite ciacho :-)
Beatris 22.03.2016 22:14
Z chęcią podstawiłabym talerzyk:) Pycha:)
ada.la 22.03.2016 21:45
wygląda na smaczny serniczek
Stenka 22.03.2016 21:32
smaczne ciacho
wwwiolka 22.03.2016 21:30
Bardzo fajny przepis.
Wiktoria29 22.03.2016 21:09
bardzo podoba mi się ten pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak