Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klops w sosie własnym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

łopatka wieprzowa 400 g
Musztarda sarepska Prymat 1 łyżka
cebula 1 szt
otręby owsiane 1/2 szklanki
mąka 5 łyżek
olej rzepakowy 1 do smażenia
sól i pieprz

Sos

cebula 1 duża
ząbki czosnku 2 szt
gorąca woda 600 ml
Ziele angielskie całe Prymat 4 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
skrobia ziemniaczana 1 łyżeczka
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Klops w sosie własnym

Mięso przepuszczamy przez maszynkę, dolewamy zimną wodę (50 ml), dokładnie wyrabiamy.

Do mięsa dodajemy musztardę sarepską, posiekaną cebulę, otręby, składniki dokładnie łączymy doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Z mięsa formujemy klopsy, obtaczamy w mące i smażymy na złoto z każdej strony.

W rondelku na oleju podsmażamy na złoto cebulę, następnie dodajemy posiekany czosnek, smażymy 30 sekund i zalewamy gorącą wodą.

Wkładamy podsmażone klopsy, dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe i dusimy na wolnym ogniu przez 45 min ( co jakiś czas obracamy ).

Sos doprawiamy solą i pieprzem. Zagęszczamy skrobią ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 20.03.2016 15:00
pyszne jedzonko!
Hanna5 20.03.2016 13:21
Wygląda pysznie :)
Mniam 20.03.2016 00:14
Smaczne mięsko na obiad :)
Ela427 19.03.2016 20:10
smaczny klopsik
mirosława4 19.03.2016 19:18
nieraz robię podobnie
agaK. 19.03.2016 18:34
Smakowity:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak