Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki drożdżowe z czekoladą
Kroki postępowania
Mieszamy ręcznie w miseczce pokruszone drożdże, 100 ml mleka ciepłego, 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki.
Przykrywamy np. ściereczką do naczyń i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 15 minut. W tym czasie rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość.
Do miski, do rozczynu dodajemy wszystkie pozostałe składniki ciasta.
Ciasto zagniatamy do momentu, gdy nie będzie się już kleić. Można dodać trochę więcej mąki aby nie kleiło się.
Ciasto odstawiamy przykryte ściereczką na około 2 godziny. W tym czasie zwiększy swoją objętość.
Każdą z części jeszcze chwilę wyrabiamy, potem wałkujemy podsypując delikatnie mąką, tak aby uzyskać okrągły kształt.
Nożem przecinamy rozwałkowane ciasto na osiem kawałków.
Rogaliki rozkładamy na papierze do pieczenia, na dużej blaszce z piekarnika. Zachowujemy odstęp, gdyż rogaliki jeszcze urosną. Pieczemy ok 25 minut w temperaturze 175 stopni.
Rogaliki z podanych składników powinny zmieścić się na dwóch dużych blaszkach z piekarnika.