Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza na ziemniaczanym spodzie

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

ziemniaki ugotowane 50 dag
mąka żytnia 1 szklanka typ 720
mąka pszenna 1 szklanka
drożdże suche 1 sztuka
jajko 1 sztuka
olej 5 łyżek
sól 1/2 łyżeczki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka

Dodatkowo

pieczarki 50 dag
masło 1 łyżka
pomidory suszone Smak 2 łyżki pokrojone w kostki
ser żółty 30 dag
cebula 1 sztuka
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza na ziemniaczanym spodzie

Kroki postępowania

1
Ugotowane i zimne ziemniaki ( mogą być z wcześniejszego obiadu) dokładnie utłuc, dodać drożdże i wymieszać,
Krok 1 - Pizza na ziemniaczanym spodzie foto
2
następnie dodać mąki, jajko, olej i przyprawy, zagnieść gładkie ciasto. Przykryte ściereczką ciasto odstawić do wyrośnięcia.
Krok 2 - Pizza na ziemniaczanym spodzie foto
3
Pieczarki pokroić w plasterki na patelni stopić masło, dołożyć pieczarki i pomidory, posypać solą i pieprzem. Pieczarki smażyć kilka minut na małym palniku do momentu podsmażenia i odparowania powstałego płynu.
Krok 3 - Pizza na ziemniaczanym spodzie foto
4

Po około godzinie czasu, podrośnięte ciasto rozwałkować na 1 cm placek i ułożyć go na papierze do pieczenia który leży tylko na kratce z piekarnika ( nie używamy blaszki) .
Ser żółty zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i połową posypać zostawiając 2-3 cm brzeg bez sera na ser wyłożyć przestudzone pieczarki i posypać cebulą pokrojona w piórka oraz pozostałym serem.
Krok 4 - Pizza na ziemniaczanym spodzie foto
5
Zostawiony brzeg ciasta zawinąć na siebie i lekko przyciskając widelcem utworzyć wyższy brzeg.
Piec w 200 st około 25 minut, podawać z dowolnymi dodatkami takimi jak sos czosnkowy, keczup lub sos pietruszkowy.
Krok 5 - Pizza na ziemniaczanym spodzie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 10.03.2016 08:53
bardzo smaczna
Jadwiga/Jaga85 09.03.2016 19:53
fajny pomysł
iziona 09.03.2016 17:59
Spróbuj bo bardzo smaczny
IZABELA29 09.03.2016 11:19
Fajne wykorzystanie no pozostaych ziemniakow po obiedzie
VioletoweKucharzenie 09.03.2016 10:41
pyszności :-)
Madzai 09.03.2016 10:36
Muszę wypróbować :)
Malinka 09.03.2016 10:31
Bardzo ciekawy spód pod pizzę :)
ben-ka 09.03.2016 08:58
Chętnie bym spróbowała, taka apetyczna !
paulina2157 09.03.2016 07:41
robie podobne ciasto jest najlepsze
Granita 08.03.2016 23:35
ciekawa inspiracja, miłe dla oka zdjęcia
Iwusia 08.03.2016 23:20
bardzo ciekawy przepisik
Ada-Gaba 08.03.2016 22:50
fajny przepis
olkaaa 08.03.2016 22:26
Muszę spróbować
wwwiolka 08.03.2016 21:25
Bardzo fajny przepis.
Wiktoria29 08.03.2016 21:09
ciekawy sposób na pizzę ,chętnie bym spróbwała
noninka77 08.03.2016 20:09
Takiej pizzy to jeszcze nie jadłam. Chętnie bym skosztowała:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak