Przepis i sposób przygotowania na: Szynka w sosie własnym z cząbrem
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1. Oczyszczoną szynkę kroimy w plastry, a następnie smażymy ją z obu stron na oleju rzepakowym (do lekkiego zarumienienia). Usmażone kawałki mięsa przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy (na małym ogniu).
KROK 2. Na pozostałym ze smażenia mięsa oleju szklimy pokrojone w kostkę cebule, a następnie dodajemy do nich startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i pietruszkę - smażymy chwilę, aby wydobyć ich smak. Na koniec smażenia dodajemy także 2 drobno pokrojone ząbki czosnku.
KROK 3. Podsmażone warzywa przekładamy do gotującego się mięsa, dodajemy cząber, majeranek, obie papryki oraz drobno posiekany koper i dusimy wszystko na malutkim ogniu do momentu uzyskania przez mięso odpowiedniej miękkości (około 1,5 godziny).
KROK 4. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, energicznie mieszamy i smażymy na lekko złocisty kolor. Powstałą zasmażkę dodajemy do sosu i doprawiamy go solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Gotową szynkę w sosie własnym podajemy z ulubionymi dodatkami. Najlepiej komponuje się z polską klasyką: puree ziemniaczanym i surówką z kiszonej kapusty.
Życzę smacznego! :)