Tradycyjna babka wielkanocna

Tradycyjna babka wielkanocna

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • masło 82%

    150 g
  • cukier kryształ

    8 łyżek
  • żółtka

    5 sztuk
  • drożdże

    100 g
  • mleka szklanka

    1,5
  • zapach rumowy

    1 mały
  • tłuszcz do formy

  • rodzynki

    1/2 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • migdały

    zmielone 1/2 szklanki
  • skórka pomarańczowa

    starta 1 łyżka

Lukier

  • sok z cytryny

    z 4 sztuk
  • cukier puder

    8 łyżek
  • skórka pomarańczowa kandyzowana

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Przygotowanie rozczynu: pokruszyć drożdże i rozetrzeć je z łyżką cukru, łyżką ciepłego mleka i łyżką mąki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Zagotować resztę mleka i wrzącym mlekiem zalać 1/2 szklanki mąki, a następnie energicznie rozetrzeć tak, aby nie powstały grudki. Po wystygnięciu dodać po łyżce do rozczynu do masy, mieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Rozpuścić masło. Resztę mąki, żółtka z cukrem, mąkę z rozczynem wymieszać, powoli dodając rozpuszczone i przestudzone masło. Ciasto wyrabiać tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki.
Dodać aromat, rodzynki, startą skórkę oraz migdały oprószone mąką ziemniaczaną. Ciasto wyłożyć do formy napełnić do połowy wysokości i pozostawić do wyrośnięcia.
Piec około 40-50 minut z termo obiegiem i dolnym piecem w temp. 180°C

Przygotowanie lukru:
Cukier i sok z cytryny wlać do rondelka. Podgrzać, stale mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści, a całość zacznie gęstnieć i robić się biała.

Ostygniętą babkę polać lukrem i posypać drobno pokrojoną kandyzowaną skórką pomarańczową.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

17.03.2018 16:24
Dla mnie nie ma Wielkanocy bez babki. :)

endzi

11.03.2016 10:30
Pychotka!!!

iziona

05.03.2016 19:41
Drożdżowa to klasyk na świeta

asiatok

04.03.2016 22:39
Smak Świąt czuć w tym przepisie

krokus

03.03.2016 10:52
już pachnie świętami

mikrusiak

02.03.2016 19:39
piękna ta babuszka :)

mirosława4

02.03.2016 16:53
piękna babeczka

agaK.

02.03.2016 14:30
Wygląda prześlicznie:)

Megg

02.03.2016 14:21
wspaniała babka, musi być pyszna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat