Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pietruszka z Kurczaka

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Marynata

kefir 1 250 ml
natka pietruszki 100g
Papryka słodka mielona Prymat 4 łyżeczki
ząbki czosnku 3 szt
sól i pieprz

Sos

cebula dymka ze szczypiorkiem 2
serek topiony 1
białe wino 20 ml
grzyby suszone 10 g

Dodatki

makaron grube wstążki

Przepis i sposób przygotowania na: Pietruszka z Kurczaka

Filety z piersi kurczaka kroimy w grubsze medaliony , następnie przerzucamy je do miski gdzie zalewamy całość kefirem , do tego dodajemy średnio posiekaną natkę pietruszki , dodajemy czosnek ora paprykę słódką , chilli wraz z solą i pieprzem do smaku . Gotowe składniki dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 20-30 minut . Następnie wstawiamy wodę na makaron ja posłużyłam się makaronem gniazda wstążki wrzucamy do gotującej się wody 4 takie gniazdka , gdy makaron będzie gotów odcedzamy go nie przelewamy go zimną wodą zamiast tego wlac 200 ml zimnej wody co pozwoli nam uzyskać nieskazitelny smak makaronu . Wracając do sosu kroimy cebulę dymkę w pół księżyce i wrzucamy na rozgrzaną patelnie z oliwą , podsmażamy aby cebulka zrobiła się przezroczysta następnie wlewamy marynatę wrac z kurczakiem i dolewamy winai dorzucamy pare suszonych grzybów gotujemy na wolnym ogniu aby mięso było chrupkie i spokojnie sobie doszło gdy już się zagotuje dorzucamy serek topiony paprykowy i całość mieszamy dodajemy sól i pieprz do smaku całość gotujemy około 10 minut . Podajemy z makaronem na wierzch polecam posypać drobno posiekaną pietruszką i gotowe , Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak