Przepis i sposób przygotowania na: Udka z kurczaka w marynacie mandarynkowej z tymiankiem
Udka myjemy, osuszamy. Każde udko oprószamy solą i pieprzem. Przekładamy do salaterki i wcieramy w niego pokruszony tymianek, wszystko skrapiamy sokiem wyciśniętym z mandarynek. Tak przygotowane mięso marynujemy minimum 1 godzinę.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy olej. Kiedy tłuszcza się połączą i dobrze rozgrzeją kładziemy skórą do dołu zamarynowanego kurczaka (marynatę zachowujemy ) i smażymy go około 4 -6 minut, tak aby skóra była złota i mocno chrupiąca. Kiedy skóra się zarumieni kurczaka przekręcamy na drugą stronę a na patelnie wlewamy sok z marynaty i białe wytrawne wino. Patelnie przykrywamy i udka dusimy około 15-20 minut. Po tym czasie na patelnie dodajemy odrobinę miodu i odparowujemy sos do uzyskania pożądanej przez nas konsystencji.
Udka z kurczak serwujemy wraz z powstały z sosem z ziemniakami lub kaszą jaglaną, smacznego ; )