Superfoods – sałatka z komosą ryżową, brokułem i krewetkami

Superfoods – sałatka z komosą ryżową, brokułem i krewetkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na sałatkę

  • kasza quinoa

    150 g (komosa ryżowa)
  • brokuł

    30 g
  • kalafior zielony

    30 g
  • cebula czerwona

    1/2 szt
  • kukurydza w puszce

    4 łyżki
  • rzodkiewka

    4 szt
  • pestki dyni

    2 łyżki
  • słonecznik łuskany

    2 łyżki
  • kolendra posiekana

    2 łyżki
  • nasiona chia

    1 łyżka
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

Składniki na krewetki

  • krewetki duże

    12 szt
  • olej kokosowy

    1 łyżka
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • sok z cytryny

    1/2 szt
  • sól

Składniki na sos

  • oliwa z oliwek

    3 łyżki
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • kolendra cała

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    1 szt
  • miód płynny

    1 łyżeczka
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Przygotowanie sosu:
Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy. Najlepiej przełożyć je do małego słoiczka, zakręcić go i energicznie potrząsać.

Przygotowanie sałatki:
Ziarna komosy płuczemy w zimnej wodzie i odcedzamy na sicie. Komosę gotujemy w ok. 2 objętości wody (tzn. na 1 szklankę ziaren komosy 2 szklanki wody) przez około 12-15 minut. Ja komosę lekko solę i zostawiam po ugotowaniu pod przykryciem aż quinoa napęcznieje i wchłonie wodę.

Odstawiamy do ostygnięcia.

Kalafiora i brokuły gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i pozostawiamy na sicie. Cebule kroimy w drobną kosteczkę, rzodkiewki w plasterki i dodajemy do komosy. Tak samo jak nasiona słonecznika, dyni i nasiona chia oraz kukurydze i posiekaną, świeżą kolendrę. Wszystko skrapiamy połową przygotowanego sosu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

Przygotowanie krewetek:

Krewetki myjemy, obieramy z pancerzy pozostawiając ogonki. Krewetki skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy dodajemy cały ząbek czosnku i smażymy ok. 2 minut. Gdy czosnek odda smak wyjmujemy go z patelni i na średnim ogniu smażymy krewetki (ok. 2 minut). Usmażone krewetki przekładamy na talerz i delikatnie solimy.

Komosę nakładamy na talerze, dodajemy ugotowane brokuły i kalafiora oraz krewetki. Polewamy pozostałym sosem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

dollce

23.02.2016 16:27
wygląda cudownie!

VioletoweKucharzenie

22.02.2016 16:01
Marta czarujesz :-)

Jadwiga/Jaga85

21.02.2016 22:57
Pyszna sałatka

kloruś

21.02.2016 21:22
wygląda smakowicie!

Iwusia

21.02.2016 21:21
ależ ona pięknie wygląda i pewno wspaniale smakuje

Maridka19

21.02.2016 21:16
Bardzo fajny przepis na sałatkę .

IKrakowianka

21.02.2016 19:31
super pomysł na sałatkę

Beatris

21.02.2016 18:42
Bardzo lubię takie sałatki:)

Wiktoria29

21.02.2016 17:04
wygląda bardzo apetycznie

Malinka

21.02.2016 16:59
Pierwszorzędna sałatka, super!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat