Przepis i sposób przygotowania na: Puszysty Serniczek
Masa serowa;
7białek będzie ubite na sztywno i dodane do masy serowej
Przygotowanie ciasta;
Mąkę przesiej przez sitko, zrobić dołek i wbić żółtka, dodać
cukier, kakao, proszek do pieczenia i margarynę. Posiekać nożem i
zagniatać aż składniki się połączą. To ciasto nie nadaje się do
wałkowania, wiec jak składniki będą w miarę połączone podzielić
ciasto na większą połowę i mniejsza. Mniejsza jak się da zrobić
kulkę i włożyć do zamrażarki. Przygotować blachę i wyłożyć
papierem do pieczenia.Większa część ciasta wsypać do formy i ugnieść
ręką.
Przygotowanie masy serowej;
Żółtka utrzeć z cukrem, ale cukier wsypywać stopniowo, dodać masło,
następnie dodajemy ser, mąkę ziemniaczana, proszek do pieczenia po
każdym dodawaniu składników miksujemy, najlepiej w jednym kierunku.
Na koniec jak już mamy masę gotową ubijamy na sztywno piane z białek
potem dodajemy do masy i delikatnie mieszamy drewniana łyżka. Cała masę
przelewamy do formy.
Z zamrażarki wyjmujemy ciasto i trzemy na tarce na grubych oczkach.
Wkładamy do piekarnika pieczemy 1h 180stopn. Po upieczeniu Ciasta
zostawiamy je w piekarniku aż do wystygnięcia. Nie otwierać od razu
piekarnika bo sernik wtedy szybko opadnie!!