Dżem z pigwy

Dżem z pigwy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    1 kg
  • sok z 1 cytryny

  • woda

    1/2 szk
  • pigwa

    2 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pigwę umyć, obrać i wypestkować.
Pokroić na małe kawałki.
Wrzucić do garnka i włączyć niewielki gaz.
Pigwę dusić z 1/2 szk wody i sokiem z cytryny do momentu aż będzie miękka.
Dodać cukier i nadal gotować często mieszając aż cukier całkowicie się rozpuści. Gorącym dżemem napełniać wyparzone słoiki i szczelnie zamknąć.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Stenka

16.09.2012 14:32
pigwa jest kwaśna to raczej cytryny nie dodaję

Andysz

03.05.2012 12:19
rewelacja;)

ZEWA

29.09.2011 18:56
mój tata ma na działce, więc się załapuję jak są owoce

eli_555

28.09.2011 23:06
Pyszny,tylko nigdzie nie można kupić pigwy.

eli_555

28.09.2011 23:06
Pyszny,tylko nigdzie nie można kupić pigwy.

Sarenka

29.05.2011 10:52
Pigwy nie jadlam wieki! Pewnie smak jest lakko kwaskowaty, taki jaki lubie.

pioge7

11.12.2010 19:13
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat