Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Waniliowe mleko ryżowe i budyń bananowy dla maluszka

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Mleko ryżowe

ryż 250 gram
wrzątek 1 szklanka
laska wanilii 1 sztuka

Budyń bananowy

mleko 1 szklanka ryżowego
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
banan 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Waniliowe mleko ryżowe i budyń bananowy dla maluszka

Ryż gotujemy wraz z laską wanilii według zaleceń na opakowaniu, może być nawet lekko rozgotowany. Następnie wrzucamy, nie odlewając wrzątku do robota, w którym miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeżeli mleko wyszło zbyt gęste, dolewamy wrzątek, dokładnie mieszamy i przelewamy do karafek, w których mieszamy potrząsając butelką. Bawimy się w barmana :) Shaker też by nie był zły :P Na koniec odstawiamy do przestygnięcia.

Budyń dla niemowlaka jest dosyć prosty, ale wymaga też chwilę pracy. W szklance mieszamy mąkę ziemniaczaną z mlekiem, a w rondelku blenderem robimy miazgę z banana. Synkowi ostatnio tak się spodobało, że cały czas by tylko się w to bawił :) Dodajemy rozrobione mleko z mąką i gotujemy, aż do zgęstnienia i nabrania odpowiedniej konsystencji. Zestawiamy z ognia i podajemy maluszkowi do zjedzenia. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak