Przepis i sposób przygotowania na: Kulebiak porowo-cebulowy z czarnuszką
Kroki postępowania
Mąkę przesiać, włożyć tłuszcz razem posiekać.
Dodać wyrośnięte drożdże , jajka, śmietanę , sól i czrnuszkę.
Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Pory pluczemy i razem z cebulą drobno siekamy posypujemy solą i pieprzem cytrynowym.
Najpierw szybko przesmażamy potem zmniejszamy gaz i dusimy ok. 10-15 minut.
Do białka dodać sól i trochę pieprzu cytrynowego, rozmieszać widelcem.
Tym smarowidłem pokryć ciasto , po środku wzdłuż ciasta nałożyć nadzienie.
Włożyć do formy 35 X 7 cm., łączeniem do spodu blaszki.
Z wierzchu środek ciasta znów smarujemy białkiem i nacinamy wzorek.
Kulebiak posypujemy czarnuszką.Odstawiamy do wyrośnięcia.
Pieczemy w 180-160 C do zrumienienia.