Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłkowo – imbirowy drożdżowiec z masą serowo – cynamonową

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

mąka pszenna 3 szklanki
masło 125 g
jajko 2 szt
cukier puder 4 łyżki
mleko 1/2 szklanki
drożdże świeże 50 g
sól

Masa serowa

biały ser 300 g
żółtko jajek 2 szt
cukier puder 3 łyżeczki
skórka z cytryny 1 szt
cynamon Prymat 1 łyżeczka

Wierzch

jabłka 4 szt
imbir starty 4 cm
cukier brązowy 4 łyżki
przyprawa do szarlotki 3 łyżeczki

Dodatkowo

masło do wysmarowania formy
kasza manna do posypania formy
cukier puder

Porada

Wyśmienite drożdżowe ciasto jabłkowe przesiąknięte wyrazistym imbirem oraz aromatycznym cynamonem. Wszystkie smaki idealnie się komponują co sprawia, że drożdżowiec smakuje nieziemsko.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowo – imbirowy drożdżowiec z masą serowo – cynamonową

Kroki postępowania

1
Ciasto drożdżowe W mleku rozrobić drożdże, masło rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, jajka, szczyptę soli, wlać masło oraz dodać drożdże. Składniki zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Krok 1 - Jabłkowo – imbirowy drożdżowiec z masą serowo – cynamonową foto
2
Masa serowa Ser rozgnieść widelcem, dodać żółtka, cukier puder, skórkę z cytryny, cynamon i dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Jabłkowo – imbirowy drożdżowiec z masą serowo – cynamonową foto
3
Jabłka obrać, przekroić na pół a następnie pokroić w talarki, dodać starty imbir, brązowy cukier, przyprawę do szarlotki i dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Jabłkowo – imbirowy drożdżowiec z masą serowo – cynamonową foto
4
Schłodzone ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 30cm, posmarować masą serową i zwinąć w roladę, którą następnie pokroić na 16 plastrów. Plastry rolady układać na spodzie formy (moja o średnicy 31cm) wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną.
Krok 4 - Jabłkowo – imbirowy drożdżowiec z masą serowo – cynamonową foto
5
Na całej powierzchni ciasta powciskać talarki z jabłek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 35-40minut. Ciasto wystudzić i posypać na wierzchu cukrem pudrem.
Krok 5 - Jabłkowo – imbirowy drożdżowiec z masą serowo – cynamonową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak