Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z pieczonymi burakami, pomarańczą i przepiórczymi jajkami
W miseczce mieszamy/ucieramy wszystkie składniki na sos. Odstawiamy na kilka minut żeby smaki się połączyły.
Przygotowanie sałatki:
Buraczki myjemy, owijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni. Rukolę i roszponkę przekładamy do miski, skrapiamy przygotowanym sosem, mieszamy i przekładamy na talerze. Pomarańcze obieramy ze skóry i filetujemy na mniejsze cząstki, usuwając błony. Czerwoną cebulę i rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki. Jajka przepiórcze gotujemy na twardo (ok. 1 minuty). Upieczone buraki obieramy i również kroimy w cienkie plasterki. Plasterki buraków, pomarańczy, cebuli i rzodkiewki układamy na rukoli, na koniec dodajemy połówki przepiórczych jaj. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość polewamy pozostałym sosem.