Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lodowa Kraina

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na biszkopt

jajko 4 szt.
cukier 1 szklanka
mąka 1 szt/typ 450
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Składniki na masę

galaretka niebieska 4 szt
śmietana kremówka 1/2 litra
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
Kwas cytrynowy Prymat 1 szczypta
cukier puder 2 łyżki
mleko 2 szklanki
bita śmietana w proszku 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Lodowa Kraina

Wykonanie biszkoptu:
Ubić całe jajka, wsypując powoli cukier i ubijać przez pięć minut. Następnie dodać mąkę, delikatnie wymieszać łyżką. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
Wykonanie masy:
Dwie galaretki rozpuścić w trzech szklankach gorącej wody i po ostudzeniu pokroić w drobną kostkę. Jedną galaretkę rozpuścić w ½ szklance gorącej wody i jedną łyżką żelatyny. Dwie łyżki żelatyny rozpuścić w ¼ szklance wody. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem i szczyptą kwasku cytrynowego. Dodać rozpuszczoną żelatynę z dwóch łyżek, wsypać pokrojoną galaretkę, szybko wymieszać i wyłożyć na upieczony biszkopt. W dwóch szklankach mleka ubić śnieżkę, dodać rozpuszczoną jedną galaretkę z żelatyną i wyłożyć na masę tworząc pagórki. Jedną galaretkę rozpuścić w jednej szklance gorącej wody i lekko tężejącą ozdobić placek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 08.02.2016 13:22
pyszny deserek!
gosia1988 07.02.2016 18:32
fajne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak