Przepis i sposób przygotowania na: ciasto z makiem i jabłkami
z maki i śmietany, cukru , margaryny i żóltek zarabiamy ciasto kruche odstawiamy do lodówki na 30 min po tym czasie rozwałkujemy i wkładamy do formy na to wykładamy gotowa mase makową do której mozemy dodac 4 łyz grysiku . Wszystko pieczemy ok 40 min w piekarniku. W tym czasie przygotowujemy budyn wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce sparzamy aby zmiękły i dodajemy do gorących jabłek galaretke aby sie rozpuściła - odstawiamy do stężenia. Gdy budyn ostygnie do utarego masła dodajemy i wszystko razem mikujemy.
biszkopt- jajka ucieramy z cukrem i gdy będzie masa puszysta dodajemy przesianą mąkę oraz proszek wszystko razem delikatnie mieszamy i wylewamy do formy pieczemy ok 30 min.
Przełożenie:
ciasto kruche z makiem
masa
tężejace jabłka
biszkopt
wierzch dowolnie dekorujemy