Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z wkładką makową

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

jajko 6 sztuk
cukier 6 łyżek
mąka 1 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

WKŁADKA MAKOWA

jajko 4 sztuki
cukier 4 łyżki
mąka 2 łyżki
mak 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

MASA

mleko 0,5 l
cukier 3/4 szklanki
żółtko jajek 4 sztuki
mąka 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier waniliowy 1 opakowanie
margaryna 1 kostka
spirytus 1 kieliszek
galaretka cytrynowa 1 opakowanie

DODATKOWO

czekolada 1/2 tabliczki
mleko 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z wkładką makową

Kroki postępowania

1
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno dodać cukier następnie żółtka i dalej delikatnie ucierać. Obie mąki połączyć razem z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko, połączyć z masą jajeczną.
Krok 1 -  Biszkopt z wkładką makową  foto
2
Masę przelać do wysmarowanej brytfanny i piec w 180 st około 25 min.
Krok 2 -  Biszkopt z wkładką makową  foto
3
Tak samo postąpić z drugim biszkoptem, tylko zamiast mąki ziemniaczanej dodać mak.
Krok 3 -  Biszkopt z wkładką makową  foto
4
Piec około 15-18 min.
Krok 4 -  Biszkopt z wkładką makową  foto
5
MASA: Większą część mleka zagotować, a w mniejszej rozpuścić obie mąki, żółtka, cukier wanilinowy. Wlać na gotujące mleko ciągle mieszać, aby się nie przypaliło- zagotować. Odstawić do schłodzenia.

Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce zimnego kremu, aż do wykończenia, ucierać na puszysty krem.

Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody, tężejącą wlać do masy i dalej ucierać. Pod koniec wlać spirytus.
Jasny biszkopt przekroić na pół.
Krok 5 -  Biszkopt z wkładką makową  foto
6
Na dolną część biszkopta wyłożyć połowę masy, przykryć wkładką makową, na nią drugą część masy (odrobinę zostawić do posmarowania wierzchu) i przykryć drugą częścią biszkopta.
Krok 6 -  Biszkopt z wkładką makową  foto
7
Przygotować polewę: czekoladę rozpuścić w rondelku z czterema łyżkami mleka. Mieszać aż czekolada się roztopi i będzie płynna.

Wierzch posmarować odrobiną masy i polać chłodną czekoladą rozpuszczoną w mleku.
Krok 7 -  Biszkopt z wkładką makową  foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

atort111
atort111 03.02.2016 19:02
smakowicie wygląda ,skuszę się
staropolanka5 02.02.2016 10:54
ale mam ochotę, mniam
Wacław 01.02.2016 11:04
apetyczne ciacho !!!!!
mysza75 01.02.2016 10:10
jakie pyszne ciasto
agnieszka214 01.02.2016 09:50
pysznie sie zapowiada deserek do kawki
Poison1988 01.02.2016 08:05
wygląda smakowicie :)
Franciszek 01.02.2016 00:36
pyszne do kawy
Ela427 31.01.2016 21:44
pyszne ciasto :)
Janina 31.01.2016 21:44
Pysznosci;))
Małgorzata92 31.01.2016 20:32
Muszę spróbować :)
monikaT83 31.01.2016 20:30
Bardzo mi się podoba :)
Kuchenka 31.01.2016 20:09
wspaniale :) :)
Bernadeta1 31.01.2016 20:01
zapowiada się bardzo smacznie
Benita 31.01.2016 19:19
ale fajnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak