Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone donuts
Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, dodać mleko, jajka, cukier waniliowy i olej, zmiksować na jednolite ciasto. Przełożyć do rękawa, wyciskać do lekko natłuszczonej specjalnej formy do pieczenia donuts. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 15-18 minut. Wyjąć z formy, ostudzić.
polewy:
Białą czekoladę rozpuścić nad parą wodną.
Mleczną czekoladę osobno rozpuścić nad parą wodną.
Wiórki kokosowe i czekoladową posypkę wysypać na osobne talerzyki.
Każdego donuts maczać w białej czekoladzie i zaraz obtoczyć w wiórkach kokosowych, kłaść na kratce. Następnie każdego donuts maczać z drugiej stronie w mlecznej czekoladzie i obtaczać w czekoladowej posypce. Kłaść na kratce do zastudzenia czekolady.