Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać szklankę mleka i dwie łyżki mąki – wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przesianą mąkę wsypać do dużej miski, dodać żółtka utarte z cukrem na białą masę, letnie mleko, spirytus, sok z cytryny, ziarna wanilii, sól i rozczyn z drożdży – wyrabiać ciasto, dodając stopniowo roztopione i ostudzone masło, aż do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza i kiedy ciasto będzie się odklejać od ręki. Tak przygotowane ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut, aby wyrosło. Ciasto nabierać łyżką, formować w dłoni na placuszek, nakładać konfiturę (około ½ łyżeczki), zlepiać i formować kule.
Tak przygotowane kulki ułożyć na stolnicy oprószonej mąką, nakryć serwetką i pozostawić w ciepłym miejscu , aby wyrosły. Pączki smażyć w głębokim i rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Po wyjęciu, osączyć z tłuszczu na ręcznikach papierowych, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem przygotowanym z połączenia 1 szklanki cukru pudru i 1,4 szklanki gorącej wody (można dodać również skórkę pomarańczową).